Mijn persoonlijke verhaal over diverticulitis en gebruik van supplementen om mijn herstel te bevorderen

Een verlammende pijn in je buik en enorme vermoeidheid, lotgenoten weten; een aanval van diverticulitis is niet voor de poes. Wat ik niet wist is dat maar liefst een op de vijf Nederlanders de symptomen van terugkerende darmklachten herkennen, zo zegt de Maag Darm lever Stichting. De oorzaken voor darmklachten zijn heel verschillend, van tijdelijke ongemakken tot levensbedreigende aandoeningen. Soms blijft de oorzaak van terugkerende darmklachten een mysterie, die vallen dan onder de verzamelnaam: Prikkelbare Darm syndroom.

 

In dit blog vertel ik mijn persoonlijke verhaal

Zoals meer dan 50% van de mensen boven de 50 jaar heb ik diverticulose: kleine uitstulpingen aan de buitenkant van mijn darmen. Normaal pijn- en probleemloos – veel mensen weten niet eens dat ze divertikels hebben. Alleen wanneer deze ‘zakjes’ ontstoken raken dan heb je de poppen aan het dansen. Zelf heb ik nu 3x een ‘flare-up’ meegemaakt. Tijdens een ‘flare-up’ is er sprake is van de acute ontsteking, wordt vaak aangeraden om alleen vloeibaar te eten tot de darm tot rust is gekomen en de CRP waarden (ontstekingswaarden onder de 30 zijn).

diverticulose
Nicoline (links) met haar collega’s Sandra en Nathaly van de Social Media Dokters op een recente werk/weekend trip naar Barcelona. Rechts mijn Nutrirol met supplementen per innamemoment verpakt

 

3x was het al raak: diverticulitis!

De eerste keer was in 2005, toen werd ik in het ziekenhuis opgenomen en kreeg ik de diagnose diverticulitis. 5 dagen infuus, paracetamol, rust en thuis verder aansterken. De tweede keer was een milde episode die vrij snel weer over ging met een tijdelijk vloeibaar dieet.

Nu, in 2017, is het opnieuw raak en was  ik ruim 2 weken uit de running met een fikse ontsteking en veel pijn. Wanneer divertikels ernstig ontstoken zijn kan dit tot een tijdelijke vernauwing in de darm leiden. In dat geval wordt er vaak een vloeibaar dieet geadviseerd. Meestal kan na enkele dagen overgestapt worden naar een normaal dieet.

 

De juiste voedingsstoffen

Om beter te worden is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar hoe doe je dat met alleen soepjes en smoothies? En hoe voorkom je, wanneer de episode weer achter de rug is, dat je opnieuw een aanval krijgt?

Mijn reguliere huisarts adviseerde me om blijvend supplementen te gaan slikken die de darmflora en algehele weerstand ondersteunen. Haar advies deel ik graag met jullie, het zag er zo uit:

  • Slik voortaan altijd een hoge kwaliteit probiotica, voor een goede darmflora;
  • Omdat ik een iets getinte huid heb: vitamine D3 3000 (vrij hoge dosering, check even bij het Nutrirol team of jij die ook nodig hebt);
  • Kwalitatief goede visolie.
nutrirol
De Nutrirol: handig verpakte supplementen van de hoogste kwaliteit

 

In samenwerking met het Nutrirol team is bovenstaand advies aangevuld met:

  • A-Z Multivitamine & mineralen;
  • Calcium & Magnesium.

Hieronder meer informatie over de werking en het type supplementen van het Nutrirol team:

 

Probiotica

Je darmflora bestaat uit alle 100 biljoen bacteriën die in je darmen leven: de goede maar ook de schadelijke. Bij een gezonde darmflora is er een goede balans, maar je darmflora kan verstoord raken door ziekte, een infectie of een behandeling met antibiotica. In dat geval kunnen probiotica een uitkomst bieden.

 

Probiotica bevatten grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën als lactobacillen en bifidobacteriën. Hoogwaardige probiotica overleven het maagzuur en bereiken dus de darm.  Er wordt nog steeds veel onderzoek naar het effect van probiotica op diverse darmklachten gedaan. De resultaten van de laatste onderzoeken zijn veelbelovend en daarom mogen probiotica niet ontbreken in de ‘behandeling’ van diverticulose en het voorkomen van diverticulitis.

 

Mijn arts beveelde het merk Orthiflor als Probiotica aan

In te nemen: capsule openen en oplossen in water, 1 week 2 x per dag 1 (wanneer je herstelt van de ontsteking) daarna continu 1 x per dag, voor het slapen in te nemen.

 

Vitamine D3 3000 (dit is een hoge dosering)

Research laat zien dat een tekort aan vitamine D verband kan houden met de stapsgewijze ontwikkeling van diverticulitis. In de afgelopen jaren neemt het aantal gevallen van diverticulitis toe, in het bijzonder onder jongere mensen. Door de ontsteking en de groei van bacteriën is het voor de darmen moeilijk om essentiële mineralen op te nemen. Dit kan een domino-effect geven, die weer tot andere complicaties kunnen leiden. Zo kunnen zelfs milde darmproblemen de opname van belangrijke voedingsstoffen bemoeilijken en zo pijnlijke broze bot- en gewrichtsproblemen veroorzaken.

 

Product Nutrirol: Vitamin D3 2000iu Tablet vitamine D3 (cholecalciferol)

In te nemen: 1 per dag, voor het slapen.

 

Pure visolie

Hoogwaardige visolie-supplementen hebben vele positieve gezondheidseffecten. Wetenschappelijk onderzoek op Crohn patiënten heeft laten zien dat visolie een sterke bescherming bood tegen het weer opvlammen van de ziekteverschijnselen. Visolie is een uitstekende bron van Omega-3 en stabiliseert het cholesterolgehalte in het bloed. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon. Ook ondersteunen ze de gezondheid van de huid en helpen bij het verbeteren van de conditie van een droge huid.. Omega-3 vetten hebben een belangrijke rol in het functioneren van de hersenen.

 

Product Nutrirol: Omega 3 olie (met veel EPA en zonder omega 6) – Fish oil 1000mg 50/25: Softgel docosahexaeenzuur (DHA) , eicosapentaeenzuur (EPA) , omega-3 visolie.  

In te nemen: in de morgen.

 

Aanvulling van het basisassortiment supplementen

In overleg met het Nutrirol team hebben we dit basisassortiment supplementen nog aangevuld met:

A-Z Multivitamins & Minerals

Ondersteunt het immuunsysteem door de vitamines door het lichaam te leiden. Cruciale voedingsstoffen worden behouden en komen op de juiste plaats terecht. Zorgt voor een beter concentratievermogen.

Inhoud product Nutrirol: alfa-liponzuur , citrus aurantium (citrus bioflavonoids) , DL-alpha-tocoferol , druivenpit extract , foliumzuur , ijzer (Ferrous Fumerate) , kaliumjodide , L-choline bitartraat , L-glutamine , L-lysine monohydrochloride , mangaan gluconaat , natriummolybdaat , PABA (para-amino-benzoezuur) , soja lecithine , vitamine A (retinol) , vitamine A (retinol) , vitamine B1 (thiamine) , vitamine B12 (cobalamine) , vitamine B2 (riboflavine) , vitamine B5 (pantotheenzuur) , vitamine C (ascorbinezuur) , vitamine D3 (cholecalciferol) , zink

 

Calcium & Magnesium 200mg

Optimale magnesium niveaus ondersteunen een gezonde darmwerking en kunnen verstopping tegengaan. Calcium & magnesium inname kan de zwaarte van migraine aanvallen verlichten. Het verlaagt de bloeddruk en vermindert gevoelens van stress, angst en depressie. Calcium zorgt voor gezonde botten en sterke tanden. Magnesium zorgt voor ontspannen spieren en kan ook helpen bij buikkrampen. Lees ook het eerdere blog wat we over magnesium schreven.

Product Nutrirol: Tablet calciumcarbonaat , magnesium

In te nemen: in de avond

 

senioren nutrirol
Nutrirol houdt fit en vitaal.

 

En hoe gaat het nu met mij?

Met mij gaat het nu weer goed. Ik heb er vertrouwen in dat ik met voldoende rust en de ondersteunende werking van de vitaminen & materialen de optimale bescherming heb om een volgende ontsteking zo goed mogelijk te voorkomen. 

 

Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met diverticulose of andere darmklachten

Wat werkt voor jullie goed? Zijn er meer mensen die ervaringen hebben met supplementen en darmklachten? Welke slikken jullie? Laat het ons weten in de comments onder dit blog, via onze Facebook pagina of via email.

Groetjes, Nicoline Maes